Ağu 29

bing-webmaster-tools

Google Webmaster Tools‘dan sonra Microsoft’un arama motoru Bing de WebMaster Tools programını yayınlamıştı. Uzun zamandır fırsat bulup bakamamıştım. Bugün biraz inceleme fırsatım oldu ve hemen sitelerimi ekledim.

Google’da olduğu gibi işlem aslında çok kolay, sadece sitenizin adresi ve xml sitemap adresinizi vermeniz yeterli oluyor. Ardından doğal olarak bir verifikasyon gerekiyor. Bu da iki şekilde mümkün. Ya size download ettirilen “LiveSearchSiteAuth.xml” dosyasını sitenizin kök dizinine yüklüyorsunuz ya da sitenizin meta header’ları içerisine yine onay sayfasında verilen bir meta tag’ını ekliyorsunuz.

Onay mekanizmasını geçtikten sonra karşınıza istatistik özeti çıkıyor. Siteniz en son ne zaman Bing tarafından indekslenmiş, kaç sayfa indekslenmiş ve domain skorunuzu gösteren veriler mevcut. “Crawl Issues” sayfası size Bing bot’unun sitenizde dolaşırken karşılaştığı hataları ve Bing tarafından tehlikeli içerik olarak işaretlenmiş sayfalarınızı listeleyebiliyor. Sanırım profil kısmında vermiş olduğunuz e-posta adresine de bu tür bir durumda e-posta gönderiliyordur.

“Backlinks” menüsü sitenize link veren diğer siteleri sayfa detayları ile listelerken, “Outbound Links” menüsü ise sizin sitenizden diğer sitelere vermiş olduğunuz linkleri görüntülüyor.

“Keyword” menüsü ise en çok seveceğiniz menülerden biri. Buraya anahtar kelimelerinizi/kelime gruplarınızı girerek, bu kelimelere karşın hangi sayfalarınızı skoru daha yüksek öğrenebiliyorsunuz.

Ve en son “Sitemaps” menüsünden sitenizin sitemap adresini güncelleyebiliyorsunuz. Bing’i sitemap konusunda güncel tutmanın bir yolu da mevcut. “Sitemap ping service” adresini otomatik olarak çağırarak siteniz güncellendikçe Bing’in bundan haberdar olmasını sağlayabilirsiniz. WordPress kullananlar için “Google XML Sitemaps” eklentisi bunu sizin için otomatik olarak yapıyor.

Sonuç olarak Bing’de Google gibi bu işe çok önem veriyor. Bu yüzden kullanımı çok kolay bir sistem hazırlamış. Bunlar size çok teknik ayrıntılarmış gibi gelebilir. Peki ben bu yazıyı neden yazdım? Her web sitesi  sahibinin teknik bilgisi olmasa da bu tür önemli konulardan mutlaka haberi olması ve teknik işlerini yaptırdığı firmalardan/kişilerden bu gelişmeleri kendi sitesine uygulanması konusunda talep etmesi gerekiyor. Aynı şey kişisel web siteleriniz, bloglarınız için de çok önemli, arama motorlarının sitenizi en hızlı ve en doğru şekilde indekslemesi sitenizin ve dolayısı ile sizin başarınız konusunda büyük bir etken.

Share on FriendFeed

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.